onsdag 25 september 2013

Också en aspekt av uppkopplingens tidvarv

Att allt fler människor lever sina mer eller mindre ständigt uppkopplade liv via datorer i varierande storlekar och mobiltelefoner är knappast någon nyhet. Fler och fler ägnar mer tid med att fästa blicken i mobilen än att upptäcka det verkliga livet runt mobilen som trots allt pågår kan varje betraktande människa se .
Så här har det blivit på bara några år och det är inte utan undran jag undrar var det kommer att bära hän och framförallt hur det kommer att påverkar relationer och kontakter människor emellan.

För några dagar sedan satt jag på flyget. Numera är naturligtvis allt fler uppkopplade även under flygresan. Vid start och landning ska dock mobiler och datorer vara stängda för att de kan störa flygplanets  instrumentering.

Nu är det bara så att vi inte bara lever i en allt mer uppkopplad tid. Vi lever också i en tid då allt fler tycks skita i auktoriteter oavsett om det är lärare på skolan eller flygpersonalen ombord på planet. Vid mina flygningar fick personalen både vid ner och återresa säga till ett par personer  upprepade tillfällen att stänga sina datorer inför landningen

Börjar det bli så illa i uppkopplingens tidevarv att vi är så beroende av att vara i den digitala rymden att vi struntar i andra och dessutom är beredda att att sätta säkerheten på spel? Bara en undran, alltså...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jag har också reagerat över människort ohörsamhet i det där sammanhanget.

Det är skrämmande nonchalant.

Anonym sa...

Ja, det här är ett stort problem. Jag är förvånad över att vi inte ser fler varningar kring förändrade beteenden. Tekniken är lätt beroendeframkallande och kan även skapa problem i relationer.

Men vi lever i en tid där teknikpotimism är en religion som inte tål kritik.

/Frede

Johan sa...

Jag och ännu mer jag. Det går kanske att se det som en omnipotent individualism som går övet styr...